Hafkamp opleidingen

Het oprichten van een vereniging doe je zo

Geplaatst op

Al van jongs af aan ga je naar school. In Nederland ben je dan ook leerplichtig. Vanaf je 18e is dit niet meer zo, maar het is alsnog heel nuttig om een opleiding te volgen. Door middel van een opleiding wordt niet alleen je algemene kennis vergroot, maar kun je jezelf ook specialiseren in een bepaald vak. Dit kan erg leuk zijn en handig voor de toekomst. Je leert hoe bepaalde zaken werken en weet dit dan ook op een goede manier uit te voeren. Denk hierbij aan het oprichten van een vereniging.

Hoe steekt een vereniging in elkaar?

Een vereniging oprichten doe je natuurlijk niet zomaar. Het is ook wat anders dan een stichting. Als je toch besluit om een vereniging op te richten, dan is het handig om hier de juiste kennis over te hebben. Zo weet je zeker dat je alles goed uitvoert. Een vereniging oprichten houdt niet per se in dat je ingeschreven moet staan bij de KvK. Bij een stichting bijvoorbeeld wel. Wil je een vereniging oprichten? Dan is het zeker belangrijk om leden te krijgen. Deze leden nemen deel aan jouw vereniging. Denk aan een tennisvereniging of een hockeyvereniging. De algemene ledenvergadering zorgt voor allerlei zaken in de vereniging. Zo moet je weten dat een algemene ledenvergadering wijzigingen kan doorvoeren. Bij een vereniging oprichten horen dus een aantal groepen. Je hebt leden, een bestuur en de algemene ledenvergadering.

Inkomsten van een vereniging

Maar hoe kom je aan geld? Een vereniging oprichten is natuurlijk een mooi en leuk idee, maar je moet ook een bron van inkomsten hebben om deze vereniging te kunnen onderhouden. Dit wordt voornamelijk gedaan door de contributie van de leden. Naast de contributie kunnen er natuurlijk ook donaties, schenkingen of subsidies worden ontvangen. Een vereniging oprichten heeft ook risico’s. Het is bijvoorbeeld handig om een vereniging te hebben met volledige rechtsbevoegdheid. Zo ben je als bestuur niet hoofdelijk aansprakelijk voor de eventuele schulden die de vereniging heeft. Hierdoor bescherm je bijvoorbeeld je huis of andere eigendommen. Dit is dus de veilige optie. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over opleidingskeuzes en ondernemen. We besteden er aandacht aan in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ hafkampopleidingen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden