Hafkamp opleidingen

Welke carrières kun je niet beginnen zonder opleiding?

Geplaatst op

In Nederland is het in principe een gegeven dat je tot je 65e moet werken en daarna met pensioen gaat. Een ontzettend lange rit dus eigenlijk. Wij vinden het daarom belangrijk dat je een baan zoekt waar je voldoening uithaalt. Voordat je een carrière kunt maken, heb je hoogstwaarschijnlijk eerst de juiste opleiding nodig. Gelukkig zien we in de praktijk dat je niet overal écht een specifieke opleiding voor nodig hebt, maar toch zijn er een aantal beroepen waar je zonder vooropleiding niet aan de slag kunt gaan. We vatten enkele voor je samen.

Advocaat

Een voorbeeld van een carrière waar je niet serieus wordt genomen zonder vooropleiding is het beroep als jurist of advocaat. Dat is ook niet zo gek, want je moet ontzettend veel informatie tot je nemen om dit beroep uit te kunnen oefenen. Je kunt niet een rechtszaak winnen door alles te Googlen. Bij een carrière in de advocatuur is het ook zaak dat je al tijdens je studie een netwerk opgebouwd. Wil je op de zuidas aan de slag in Amsterdam? Dan doe je er goed aan om alvast tijdens je opleiding lid van de bekende studentenverenigingen te worden. Er zijn veel verschillende stromingen in de advocatuur. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om strafrechtadvocaat te worden, zodat je boefjes mag verdedigen, maar je kunt ook advocaat familierecht worden. Hier ben je naast advocaat wellicht ook een mediator tussen botsende familieleden of een echtpaar dat in scheiding ligt. 

Arts

Uiteraard kun je ook geen arts of dokter worden, zonder eerst een jarenlange opleiding te volgen. Je moet alle aspecten van het menselijk lichaam begrijpen en continu leren. Ook als je klaar bent met je studie en je werkt, moet je continu blijven leren, omdat er steeds meer wordt ontdekt. Er komen steeds weer nieuwe medicijnen en behandelingen bij. Een opleiding tot huisarts kan wel 6 tot 8 jaar duren.

Makelaar, tuinder en treinmachinist

Er zijn ook enkele beroepen, waar je in eerste instantie wellicht niet van weet dat je een opleiding voor moet volgen. Een makelaar moet een certificaat (opleiding) kunnen tonen, zodat mensen kunnen zien dat hij weet waar hij het over heeft. Een tuinder moet een opleiding volgen om te begrijpen hoe gewassen groeien en hoe hij het maximale rendement uit zijn gewas kan halen. Ook voor het beroep van treinmachinist moet je eerst een opleiding volgen. Zoals je ziet, heb je voor bijna alles in Nederland een opleiding voor nodig. Je doet er dus goed aan om over je carrière na te denken en te achterhalen wat je leuk vindt, zodat je gelijk goed zit met de opleiding die je volgt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over opleidingskeuzes en ondernemen. We besteden er aandacht aan in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ hafkampopleidingen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden