Hafkamp opleidingen

Ben ik verplicht een advocaat te nemen?

Geplaatst op

We nemen in deze tekst met je door of het verplicht is een advocaat te nemen of niet. Het is handig om te weten hoe het in elkaar zit als je voor een bepaalde situatie komt te staan. Lees snel verder en laat je informeren. Neem na het lezen van deze blog contact op met een advocaat of juridisch bureau wanneer je vragen hebt. Misschien wil je wel graag werkzaam worden als mediator of avocaat. In Nederland kun je aan verschillende hogescholen en universiteiten een opleiding in het recht volgen! Dus laat in informeren. 

De civiele procedure

In Nederland staan verschillende soorten procedures die vallen binnen aparte rechtsgebieden. Wanneer je een civiele procedure hebt, dan gaat het over geschillen tussen organisaties en burgers. Je hoeft geen advocaat in de arm te nemen wanneer er een procedure loopt bij de kantonrechter. Loopt de procedure bij de rechtbank of het gerechtshof, dan moet je wel een advocaat inschakelen. 

Strafrechtelijke procedure

Bij een strafrechtelijke procedure is het niet verplicht een advocaat in te schakelen. Wel raden we je aan dit te doen, omdat hij of zij je heel goed kan helpen met het controleren van de gang van zaken, bijvoorbeeld tijdens de opsporingsfase. Er wordt dan door de advocaat gekeken of alles wel gegaan is volgens de regels. Daarnaast is een advocaat in staat om je goed voor te bereiden op de rechtszaak. 

Bestuursrechtelijke procedure

Wanneer je als burger tegenover de staat komt te staan in een procedure, dan is een advocaat nooit verplicht, maar het mag wel. Het is overigens in elke procedure toegestaan een advocaat in de arm te nemen. 

Familierecht 

Helaas komt het vaak voor dat mensen na zoveel jaar scheiden en dat hun huwelijk ontbonden moet worden. Dit kan alleen met behulp van een advocaat. In dit geval is de advocaat dus verplicht. Het is echter wel mogelijk om een traject buiten de rechtszaal te kiezen dat goed als alternatief gebruikt kan worden bij eventuelen problemen tussen parners. Dit noemen we mediation. Het voordeel daarvan is dat twee partners niet met een advocaat hoeven te zitten (die veel duurder is dan een mediator). Plus het haalt het scherpe randje er wat af, omdat het eventuele problemen niet in de rechtszaal, maar in een besloten sessie worden besproken. Uiteindelijk heb je wel een advocaat nodig om de het hele proces van de scheiding in de rechtszaal af te sluiten. Maar het scheelt aanzienlijk in de kosten als je kiest voor de weg van mediation als je er samen niet uitkomt. Bij mediator Zwolle helpen ze je graag verder.* 

Kort geding

Wanneer je een kort geding start bij de civiele rechter, dit is een snelle procedure die gestart kan worden wanneer er snel een uitspraak van een rechter nodig is om wat voor reden dan ook, dan is een advocaat verplicht. Maar wanneer je deze procedure bij de kantonrechter start, dan is de advocaat niet verplicht. Wanneer je wordt gedaagd bij bovenstaande rechters, dan is een advocaat niet verplicht. Ga je een tegeneis indienen bij de civiele rechter, dan is een advocaat wel weer verplicht. 

*Extra tip: wanneer je het leuk vindt om mediator te worden: er zijn opleidingen voor! 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over opleidingskeuzes en ondernemen. We besteden er aandacht aan in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ hafkampopleidingen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden